Blog

Vzdělávací témata, o kterých stojí za to psát.

Alexej Navalnyj se nesklonil před útlakem. Vzdělávání je o učení se témuž

16. 2. 2024 – Tomáš Čakloš

Přečtete si slova našeho předsedy Tomáše Čakloše, původně adresovaná našim členům a členkám, jimiž vyzývá k diskuzi o roli vzdělávání v utváření svobody a jimiž nastiňuje, proč tu jsme: V sibiřském totalitním vězení dnes zemřel Alexej Navalnyj, lídr demokratické opozice vůči kremelské tyranii. Už dlouho … celý článek »

„Ve škole často nastávají situace, které mě rozladí nebo rozesmutní.” O učitelském well-beingu.

11. 12. 2023 – Anna Herzigová

Well-being ve škole je poslední dobou poměrně diskutovaným tématem. Slyšíme, jak je důležité, aby se žáci a studenti rozvíjeli v příjemném a podporujícím prostředí, aby byly respektovány jejich potřeby a pracovalo se s jejich emocemi. Well-being ale nenáleží pouze žákům a studentům – myslet bychom měli … celý článek »

10 inovací výuky na peďácích. Co jsme se (a budoucí učitelé) naučili v prvním ročníku Otevřené výzvy?

20. 6. 2022 – Markéta Popelářová

Jak se dělají inovace ve vzdělávání učitelů? Tato otázka byla leitmotivem naší konference představující projekty podpořené v prvním ročníku Otevřené výzvy. V pražském Operu se 20. června sešli vzdělavatelé – autoři a autorky projektů, z různých pedagogických fakult Česka – aby představili, jak v uplynulých dvou … celý článek »

Otevřeně o výuce na Erasmu: Vzdělávání a učitelství v Norsku (2/2)

16. 6. 2022 – Otevřeno

Přečtěte si druhou část článku od naší členky Lindy o jejím zimním semestru stráveném v Norsku. První část článku najdete pod tímto odkazem, v tomto článku si můžete přečíst jeho pokračování. Největším rozdílem norských vysokých škol oproti českým vysokým školám je hodinová dotace … celý článek »

Přibližujeme studentům obsah reformy přípravy budoucích učitelů

18. 5. 2022 – Otevřeno

V českém vzdělávacím systému se aktuálně dějí velké věci týkající se jak žáků na základních školách, tak i budoucích učitelů. Kromě velké revize Rámcových vzdělávacích programů je to i reforma přípravy budoucích učitelů, kterou jako Otevřeno aktivně podporujeme. Věříme totiž, že přináší změny, … celý článek »

Martina Kurowski, vedoucí předmětu Poradní kruh (council) do škol: „Učitel by si měl osvojit postoje podporující učení a budování komunity ve třídě…”

16. 3. 2022 – Hana Švábíková

Na našich sociálních sítích postupně představujeme projekty 1. ročníku Otevřené výzvy. A taky jejich tvůrce, se kterými vám budeme přinášet rozhovory. Druhou z nich je Martina Kurowski, vzdělavatelka na pedagogické fakultě v Brně. Jejím předmětem zavedeným v rámci Otevřené výzvy je Poradní kruh (council) do … celý článek »

Otevřeně o výuce na Erasmu: Vzdělávání a učitelství v Norsku (1/2)

2. 3. 2022 – Otevřeno

Jmenuji se Linda Pleskačová, studuji kombinaci anglického jazyka a pedagogiky na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a jsem členkou Otevřena. Zimní semestr 2021 jsem strávila v Norsku na University of South-Eastern Norway, kam jsem měla možnost odcestovat díky programu Erasmus+. Digitální zkoušky, organizace hodin a celková … celý článek »

Otevřeně o výuce na Erasmu: „Jeden týden odučíte, další o tom poreferujete ve třídě” – předmětové didaktiky ve Francii

– Otevřeno

Jmenuji se Theodora Macková a jsem studentkou 3. ročníku na PedF UK oboru Učitelství pro 1.st ZŠ. Na zimní semestr jsem odjela studovat do Francie na univerzitu CY Cergy Paris Université.  Původně jsem plánovala jet pouze na 4 měsíce, ale tolik se … celý článek »

Adéla Sobotková: Jednou bych chtěla učit, protože…

12. 2. 2022 – Otevřeno

V rámci naší série Inspirující učitelé Česka jsme vyzvali studenty a studentky středních škol, aby nám napsali svůj pohled na učitelství. Tento článek je pokračováním série pěti vítězných úvah, ve kterých se dozvíte, jak učitelství vnímá dnešní mladá generace. Blýská se nám v našem … celý článek »

Antonie Fraňková: Jednou bych chtěla učit, protože…

– Otevřeno

V rámci naší série Inspirující učitelé Česka jsme vyzvali studenty a studentky středních škol, aby nám napsali svůj pohled na učitelství. Tento článek je pokračováním série pěti vítězných úvah, ve kterých se dozvíte, jak učitelství vnímá dnešní mladá generace. Blýská se nám v našem … celý článek »